
V-ați întrebat vreodată dacă există vreo diferență între noțiunea de „casă inteligentă” și „casă automatizată”? Publicul general, precum și experții în domeniu, tind să folosească termenii de ”casă inteligentă” și ”casă automatizată” în mod identic, ca și cum ar fi interschimbabili. Totuşi, există o diferenţă, pe care o vom detalia în cele ce urmează, cu scopul de a înțelege ambele concepte.
Putem definii ca fiind o ”casă automatizată”, atunci când odată cu instalarea a mai multor dispozitive, cum ar fi detectorii de mișcare și luminile controlabile, aceste dispozitive pot fi programate să interacționeze între ele. Termenul de ”casă automatizată” a fost folosit pentru prima dată la mijlocul anilor ’80, odată cu apariția ”domotics”, atunci când am asistat la apariția unor sisteme electronice complexe, care au permis automatizarea clădirilor. Cu toate că era destul de popular, acest concept nu a ajuns niciodată pe piața de larg consum, în special din motive economice, deoarece instalarea și întreținerea acestora erau foarte scumpe. A trebuit să treacă mai mult de două decenii ca această tehnologie să se dezvolte de la idee la realitate.
Pe de altă parte, o ”casă inteligentă” este o casă dotată cu sisteme inteligente foarte avansate de iluminat, de control al temperaturii, multimedia, de securitate, de control pentru ferestre și uși, de irigație, precum și multe alte funcții. Conceptul de Smart Home (casă inteligentă) a apărut la sfârșitul anilor 70, odată cu apariția standardului de automatizare X-10. Conceptul de casă inteligentă, așa cum îl știm astăzi, a avut o fază incipientă de dezvoltare în perioada cuprinsă între 1999 și 2007, odată cu dezvoltarea serviciului de internet wireless, ce a permis echipamentelor inteligente sa comunice şi să trimită comenzi între ele.
O casă inteligentă poate fi descrisă ca o casă automatizată, dar o casă automatizată nu este neapărat o casă inteligentă.

Copyright © 2016. FIBAR GROUP. All rights reserved
Odată cu dezvoltarea tehnologiei de automatizare a caselor, precum şi comunicarea wireless a echipamentelor, s-a permis dezvoltarea echipamentelor de automatizare ce pot fi gestionate de oriunde din lume, folosind doar un Smartphone. Dar marea schimbare a acestei industrii constă în faptul că aceste tehnologii sunt în cele din urmă accesibile și prin urmare disponibile pentru piața de larg consum.
În prezent a deține o casă dotată cu echipamente inteligente nu este un lux ci mai degrabă o necesitate. Așa cum telefoanele inteligente, tabletele, camerele foto digitale sunt prezente în aproape toate locuințele, treptat şi dispozitivele de automatizare inteligente își vor găsi locul în acest mediu. Pentru ca această tehnologie să facă parte din viața noastră zi cu zi, trebuie să înțelegem cum funcționează un sistem automatizat si cum o ”casă inteligentă” ne poate îmbunătății calitatea vieții.
Orice idee pe jumatate coaptă este bine venită atât timp cât este utilizat cuptorul adecvat. Dacă vrei ca ideile tale să prindă contur şi casa ta să devină o casă inteligentă, echipa IMOWI te aşteaptă cu propuneri şi tehnologii inovative.
You must be logged in to post a comment.