
Tocmai ce ai terminat amenajarea sau renovarea casei tale/biroului tău și parcă totuși lipsește ceva? Suntem în era tehnologiei și beneficiezi de tot felul de gadgeturi care îți fac viața mai frumoasă și dinamică. Întrebarea este cum să nu aduci toate astea și în casa ta/biroul tău fără a transforma din nou spațiul într-un șantier de lucru și fără a exagera cu costurile de realizare? Tehnologiile wireless vin în ajutorul tău.
O GAMĂ LARGĂ DE OPȚIUNI
Z-Wave este un standard internațional pentru automatizarea clădirilor rezidențiale sau non-rezidențiale fără fir. Z-wave a fost dezvoltat de Zensys Inc., o companie start-up cu sediul în Danemarca și a fost lansat în 2004. Bazat pe conceptele de Zigbee, Z-wave se străduieşte să construiască dispozitive mai simple de utilizat şi mai puţin costisitoare. În 2009 Sigma Designs Milpitas, a achiziţionat Zensys/Z-wave. Un lucru care nu ne este străin – calitatea germană vinde; așa încât primul producător la scară largă de produse Z-wave din Europa a fost producătorul german Merten (acum parte din grupul Schneider Electric). În prezent zeci de producători fac produse compatibile cu acest protocol Z-wave, mai ales în zona de control al luminii.
Când pisica nu e acasă șoarecii nu joacă pe masă. Cu ajutorul acestui standard este posibilă interconectarea tuturor funcțiilor de iluminat, de încălzire, de răcire, de securitate, etc. cu scopul de a oferii utilizatorului mai multă siguranță și mai mult confort. În ultima perioadă, se observă un interes tot mai mare în ceea ce privește controlul micilor automatizări, cum ar fi: ușile de garaj, parasolarelor, jaluzelelor, irigațiile sau chiar sistemul de hrănire al animalelor. Automatizarea cladirii ajută de asemenea la economisirea de energie și de alte resurse.
CONSUM DE ENERGIE REDUS – ARIE MARE DE ACOPERIRE
In Europa, Z-wave operează pe o frecvență de 868.42 MHz, astfel modulele nu suferă de interferență de la alte device-uri ce comunică Wifi, cuptoare cu microunde, etc. Frecvența de funționare este aleasă astfel încăt aria de acoperire să fie optimă iar timpul redus de transmitere a unui modul asigură o diminuare substanțială a energiei consumate și a radiațiilor electromagnetice emise. Undele modulelor Z-wave din dormitor nu creeză neuroni nefericiți, căuta-ți alt motiv…
Modulele Z-wave folosesc tipologia de rețea denumită MESH ce prezintă redundanța maximă, în care device-urile acționeză ca repetoare astfel încât infomațiile ce sunt transmise de la unitatea centrală la modulul țină și invers (comunicare bidirecțională) pot fi transmise pe mai multe căi. Avantajul unei astfel de rețele este dat de faptul că modulele pot comunica direct între ele cât este cazul și în plus informațiile pot ajunge la un modul țintă aflat la o distanță mai mare prin intermediul a mai multor module. Un echivalent al jocului ”telefonul fără fir” în varianta neamuzantă. Atfel cu cât sunt mai multe module în rețea, aria de acoperire a rețelei devine mai mare și rețeaua devine mai robustă. Raza de acțiune a unui modul Z-Wave este de 100 de metri în câmp deschis, iar in interior aceasta se reduce depinzând foarte mult de materialele de construcție. În cazul de față buncărele nu sunt considerate spații rezidențiale.
FACIL DE UTILIZAT
Z-wave este o tehnologie modernă, potrivită pentru automatizarea clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale, o tehnologie ușor de utilizat pentru a gestiona și controla echipamentele incluse în rețea fară a fi nevoie să fiți prezenți fizic acolo.
O rețea Z-wave poate conține pâna la 232 de noduri(module) iar un modul trebuie să fie „inclus” în rețeaua Z-Wave înainte de a putea fi controlat prin intermediul protocolului Z-Wave. Acest proces (de asemenea, cunoscut sub numele de „asociere” și „adăugare”) se realizează de obicei prin apăsarea unei secvențe de butoane de pe unitatea centrală și de pe modulul ales pentru a fi adăugat la rețea. Această secvență se realizează o singură dată, după care dispozitivul este recunoscut permanent de către unitatea centrală. Dispozitivele pot fi scoase din reteaua Z-Wave printr-un proces similar cu cel de adăugare.
CELE CE NU TREBUIE SPUSE
Facilitățile introduse de această tehnologie sunt atât de simplu de utilizat și atât de la îndemână, încât creează dependență. În plus utilizatorii se pot confrunta cu sindromul canapelei comode în loc de irigatul grădinii.
ECHIPA IMOWI
You must be logged in to post a comment.